De Duitse Dog

De Duitse Dog, ook vaak Deense Dog genoemd, is een vrolijke en liefdevolle hond die dol is op zijn menselijke metgezellen. Het is een zachtaardige reus die niet alleen gek is op volwassenen maar zeker ook op kinderen. De Duitse Dog is vrij gemakkelijk op te voeden. Met rust, duidelijkheid en consequentie bereik je al snel heel veel.

Algemeen


De Duitse Dog is ontstaan uit kruisingen van mastiff-achtie honden en windhonden. Deze honden werden gebruikt voor de jacht op groot wild. Er waren verschillende varianten, waaronder ook de "Deense Dog". In 1878 werd een aantal van deze typen honden in Duitsland onder de noemer 'Duitse Dog' samengenomen, waarna een nieuwe rasstandaard werd opgesteld. Regelmatig noemt men de Duitse Dog ookwel Deense Dog, maar dat is dus niet juist. De Duitse dog werd behalve voor de jacht ook gebruitk om het landgoed van de adel te bewaken. Inmiddels is de Duitse Dog vooral gezelschapshond. Het ras valt onder de rasgroep 2: 'Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden'.

Uiterlijk


De Duitse Dog is erg groot en sterk maar ook elegant gebouwd. Hij is vrijwel even lang als hoog. Zijn rug is kort en bijna recht, zijn borstkas is breed en diep, tot aan de ellebogen. De buik is naar achteren opgetrokken. De staart is hoog aangezet en komt tot aan het hakgewricht. De poten zijn sterk en recht met ronde voeten. De kop van de Duitse Dog is lang, smal en markant. Met duidelijke wenkbrauwen en een duidelijke stop (overgang tussen schedel en neus). De schedel is even lang als de voorsnuit. De bovenlippen hangen omlaag. De Duitse Dog heeft een schaargebit. De oren zijn hoog aangezet en hangen met de voorste rand langs de kop.


De vacht is kort, dicht, glad en glanzend. Er zijn drie kleurvarianten: geel en gestroomd (liefst met zwart masker), zwart of zwart-wit gevlekt (harlekijn) en blauw. De ogen zijn liefst zo donker mogelijk, maar bij blauwe doggen mogen ze wat lichter zijn en bij zwart-witte doggen mag een of beide ogen licht (blauw) gekleurd zijn.


De schofthoogte van de reu is vanaf 80 centimeter en van de teef vanaf 72 centimeter, beide zonder bovengrens. De gewichten kunnen uiteenlopen afhankelijk van groote en bouw maar liggen doorgaans tussen de 55 en 85 kilo.

Karakter


De Duitse Dog is een vriendelijke, rustige hond. Hij is erg aanhankelijk en wil zelfs graag op schoot zitten, ondanks zijn afmetingen.


De Duitse Dog heeft een duidelijk en consequente, maar zeer vriendelijke opvoeding nodig. De Duitse Dog is erg gevoelig voor de tonatie van uw stem, maar ook van de stemming in huis. De Duitse Dog blijft lang 'pup'.


De Duitse Dog is een rustige hond voor binnen. Buitenshuis is hij echter actief en houdt hij van rennen en spelen. De Duitse Dog gaat over het algemeen goed om met andere honden, mensen, kinderen en andere dieren.


De Duitse Dog is gemakkelijk te trainen, zeker met de juiste begeleiding en kan goed leren om alleen te zijn maar hij is toch het liefste in de buurt van zijn baasjes.


De Duitse Dog is absoluut geen kennelhond. Hij is te graag bij zijn gezin en bovendien houdt een Duitse Dog niet van kou. Een juist formaat bench voor de nacht of voor de zindelijkheidstraining kan geen kwaad. Met kennelhond bedoelen we een hond die doorgaans de meeste tijd in een kennel leeft. Een Duitse Dog zou dood ongelukkig worden.


Beweging en Activiteit


Hoewel de Duitse Dog binnen meestal erg rustig is houd hij toch ook best wel van wat beweging.

Het is goed om hem van pup af aan ook te leren los van de lijn te lopen zodat hij eens lekker kan rennen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken kan een Duitse Dog best lange wandelingen maken. Als u dit langzaam opbouwt dan vind hij dit heerlijk.


Het eerst jaar moet u echter wel rustig aan doen. De gewrichten en botten van de pup zijn dan nog erg kwetsbaar. Laat hem niet te lang achter elkaar en te ontstuimig spelen, dat zorgt voor teveel overbelasting. Laat hem ook niet teveel trappen lopen, maar leer hem wel spelenderwijs hoe het moet(!).


Rennen en spelen doen de meeste Duitse Doggen erg graag. Ook is het goed om hem geestelijk actief te houden door bijvoorbeeld gehoorzaamheidstraining of spelletjes.
Netzoals wij mensen houden de meest Duitse Doggen ook niet van regen en kou.


Verzorging


De korte vacht heeft weinig verzorging nodig. Zoals bijna iedere hond verliest hij wel haren tijdens de ruiperiode. Als de Duitse Dog in de rui is moet hij geborsteld worden. De lossen haren komen dan uit de vacht. Na de borstelbeurt even met een vochtige zeem erover en alle nog los zittende haartjes pakt u mee. Nog beter zou u de Duitse Dog in deze periode een keer wassen met een specialen hondenschampoo, waardoor u alle losse haartjes wegmasseert. Na het drogen wederom afnemen met een vochtige zeem.
Buiten de ruiperiode om moet u zo min mogelijk aan de vacht doen. U kunt de vacht wekelijks eens afnemen met een vochtige zeem, dat is veelal voldoende.


Kontroleer regelmatig de nagels, het gebit, de oren en ogen.


Leer uw Duitse Dog om niet te kwijlen door brokjes, koekjes of ander lekkers alleen aan te bieden in zijn voerbak.


Probeer uw hond na het eten rusig te houden. Laat hem niet rennen of spelen.


Goede voeding is voor honden van dit formaat extra belangrijk. Wij adviseren u bij aanschaf van een Duitse Dog uitgebreid over de juiste voeding.


De Duitse Dog wil graag een comfortabele, zachte ligplek. Dit is sowieso goed omdat hij anders snel eeltplekken kan ontwikkelen.

Opvoeding en Socialisatie



Het is erg belangrijk uw Duitse Dog pup goed te socialiseren en op te voeden. De eerste socialisatie begint al bij ons als fokker. Daarna gaat u het van ons overnemen. Laat de pup wennen aan allerlei mensen, dieren en andere neiuwe zaken. Doe dit rustig aan want uw pup moet op zijn eigen tempo kennis kunnen maken met alles wat nieuw is. Geef hem voldoende tijd om alles rustig te verwerken. Prop dus niet alles in een dag maar verdeel het over een langere periode. Geef extra aandacht aan het contact maken met onbekenden en leer hem dat hij niet achter mensen of dieren aan moet rennen.
Netjes wandelen zonder te trekken aan de lijn is erg belangrijk met een hond die zo groot gaat worden. Dit moet u dan ook vanaf het begin goed aanleren.
Bij een hond van dit formaat is het erg belangrijk dat duidelijk is wie er de leiding heeft. Leer hem dan ook vanaf het begin wat wel en niet mag. Handhaaf de regels consequent. Hij snapt bijvoorbeeld niet dat hij vandaag wel op de bank mag en morgen niet. Wees dus consequent hierin.
Behandel uw Duitse Dog pup altijd vriendelijk. Hard aanpakken werkt averechts! Hij zal zich gaan verzetten en kan daardoor onhandelbaar worden. Gebruik uw stem en stel u rustig en zelfverzekerd op. Beloon zijn goede gedrag. Dit kan al door middel van uw 'vrolijke' stem. Hier zijn ze heel gevoelig voor.
De Duitse Dog is een vrij inteligente hond maar leert wat minder snel. Ook wil hij niet graag constant dezelfde oefening doen. Wissel oefeningen dan ook af.
Geef hem ook voldoende te doen, ook geestelijk, zodat hij zich niet gaat vervelen en daardoor ongewenst gedrag ontwikkeld.

Ga met uw Duitse Dog pup naar een puppycursus. Daar leert hij om uw aanwijzingen goed op te volgen, terwijl u leert hoe u de pup iets kan leren. Ook een vervolgcursus is van belang om de puberteit van uw pup in goede banen te leiden. Zeker als u nog geen ervaring heeft met dit ras.